Hírek

Viharkárok utáni segítség Halmajon

Viharkárok utáni segítség Halmajon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segítséget nyújt a legutóbbi, jégesővel kísért viharban súlyos károkat szenvedett Halmajon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen jelentős károkat okozott a szerda délutáni vihar, egy háznak levitte a tetejét a szél, több épület pedig súlyosan megrongálódott.

A Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja helyszíni felméréssel kezdi meg a munkát, a részletes felderítés után pedig – a korábban is követett gyakorlat szerint – a leginkább rászorulóknak nyújt segítséget az újjáépítéshez, helyreállításhoz. A karitatív szervezet elsősorban azokat támogatja, akik nem rendelkeznek biztosítással és máshonnan sem számíthatnak segítségre. A máltai munkatársak a felmérés során megkeresik a kisgyermekes családokat, az egyedül maradt időseket, a fogyatékkal élő embereket és a rászorulókat, majd a részletek megismerése után az önkormányzattal és az érintett szervezetekkel egyeztetve segítséget nyújtanak a megrongálódott lakóépületek helyreállításához.

 

Segítség a kárpátaljai nagycsaládosoknak

Segítség a kárpátaljai nagycsaládosoknak

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összefogásával Beregszászon került kiosztásra 2500 csirke, 240 kacsa, 40 nyúl, 7600 kg táp és 2025 kg termény.

Az adományt az Ungvár és Rahó közötti falvakban élő családok kapták.

Varázskert, húsüzem és elektronikai bontó - Szociális vállalkozásokat segítő máltai projekt indul

Varázskert, húsüzem és elektronikai bontó - Szociális vállalkozásokat segítő máltai projekt indul

A demográfiai változások, a fokozódó és főként a vidéket érintő szociális szegregáció komoly gazdasági kihívások elé állítja a Közép-Európát, számos térség küzd a leszakadó rétegek felzárkóztatásával. A szociális vállalkozások megoldást jelenthetnek több problémára. Ez egy közösségi típusú gazdálkodási forma, az érintettek bevonásával nem csupán üzleti eredményeket kíván elérni, hanem elsősorban egy-egy társadalmi cél érdekében a közjót szolgálja, a hátrányos helyzetű emberek aktív részvételével fejt ki gazdasági tevékenységet.

A Máltai Szeretetszolgálat szociális vállalkozásaiban használt elektronikai cikkekből ékszer, a kecskeméti Homoki Varázskertben fűszernövényekből kozmetikumok és egyéb termékek készülnek. A Szeretetszolgálat már működő társadalmi vállalkozásai is részt vesznek a projektben, ilyen például a gyulaji hús- és növény feldolgozó üzem, vagy a tarnabodi elektronikai bontó üzem. Több helyen például megváltozott munkaképességű embereknek is sikerül elhelyezkedniük olyan térségekben, ahol erre a szociális vállalkozások nélkül kevés esélyük lenne. Minden esetben nagy figyelmet fordít a Szeretetszolgálat és a projekt arra, hogy ezek a vállalkozások később a saját lábukon is megálljanak és a velük teremtett új munkahelyeket és üzemeket fenn tudják tartani a bevételeikből.

Az ilyen vállalkozások többsége most még külső támogatásra szorul. Itt tud segíteni a Szeretetszolgálat és a SENTINEL projekt, amelynek fő célja, hogy személyre szabott szolgáltatásokkal megerősítse a szociális vállalkozásokat, és hálózatba kapcsolja őket a hatékonyabb működés érdekében.

2016-ban befolyt adományok

2016 - Éves beszámoló

Mozgássérült tábor 2016

5 162 086 Ft

Az utca emberei

2 212 716 Ft

Játszani is engedd

1 706 700 Ft

Orvosolt gondok

1 214 500 Ft

Segítség Kárpátaljának

1 178 566 Ft

Tisztelet az éveknek

999 895 Ft

Egymás kezét fogva

974 150 Ft

Vészhelyzetben

943 203 Ft

Építsük fel az ATYHA-i házat!

380 783 Ft

Határainkon túl

76 300 Ft

2015-ben befolyt adományok

2015 - Éves beszámoló

Mentőautóra gyűjtünk

27 756 500 Ft

Menekültek 2015

2 481 600 Ft

Az utca emberei

1 826 300 Ft

Segítség Kárpátaljának

1 599 600 Ft

Játszani is engedd

536 000 Ft

Tisztelet az éveknek

271 600 Ft

Egymás kezét fogva

180 000 Ft

Határainkon túl

65 700 Ft

Orvosolt gondok

65 000 Ft

Vészhelyzetben

25 800 Ft

A bizalom jelképe

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot küldetése a hit védelmére és a szegények megsegítésére szólítja. Az örök életbe vetett hite alapján megkérdőjelezhetetlen bizalommal hagyatkozik a gondviselő Istenre. Eközben a jelen szorongatta­tásaiból kibontakozó szebb jövendő ígér­etét a világban élő elszánt munka­társai hordozzák, akik nem csodaváró tétlenséggel hivatkoznak a Gondviselésre, hanem hisznek abban, hogy minden bizonytalanságunk, minden lemaradásunk és csődünk ellenére Isten szeretete hordoz minket.”
| Kozma Imre atya

Jelmondatunk: A hit védelme és a szegények szolgálata. Jelképünk a nyolcágú máltai kereszt, melynek ágai a nyolc evangéliumi boldog­ságot jelentik.