Egymás
kezét fogva

A Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy a mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő embereknek nem sajnálatra van szükségük, hanem elfogadásra. Ennek érdekében olyan rendezvényeket szervez, melyek szokatlan módon segítik a fogyatékkal élő emberek beilleszkedését.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása óta foglalkozik mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő emberek gondozásával. Napközi otthonai és fejlesztő iskolái gondoskodnak a fogyatékkal élő fiatalok nappali ellátásáról, ezzel is megkönnyítve a családok életét. A fejlesztő gyakorlatok, tornák, zenés terápia és egyéni foglalkozások hozzájárulnak a fogyatékkal élő fiatalok egészségügyi állapotának megóvásához és sok esetben javításához. A Szeretetszolgálat lakóotthonaiban a saját ellátásukra nem képes fogyatékkal élő embereket gondozzák és ápolják, míg a támogató szolgálat a mindennapi élethez nyújt segítséget azoknak, akik saját otthonukban élnek. A szolgálat elvisz a postára, orvoshoz, iskolába, és segít a bevásárlásban is.

A Máltai Szeretetszolgálatnál azt vallja, hogy a mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő embereknek nem sajnálatra van szükségük, hanem elfogadásra. Ennek érdekében olyan rendezvényeket szervez, melyek szokatlan módon segítik a fogyatékkal élő emberek beilleszkedését.

250 fiatal részvételével szervezi meg a Szeretetszolgálat minden évben a máltai mozgáskorlátozott tábort, melynek sajátossága, hogy a kerekesszékes, vagy halmozottan sérült emberek családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek, segítőik a közösen eltöltött idő alatt a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. Az akadálymentesített Balaton parton töltött hét minden résztvevőnek sokat jelent: a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

Húsz éve rendezi meg a máltai szervezet Győrben az Esély Sportnapot, mely kiemelkedik a fogyatékkal élő emberek számára szervezett sportesemények közül. Az ország számos pontjáról érkeznek versenyző csapatok, amelyeket száznál is több fiatal önkéntes segít a verseny során. Évente több mint ötszázan vesznek részt a rendezvényen, ahol profi sportolók a fogyatékkal élő emberekkel közösen versenyeznek, hogy felhívják a figyelmet fogyatékkal élő társaink elfogadására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évente 1500 fogyatékkal élő emberről gondoskodik. Segítsen, hogy segíthessünk. Hívja a 1350-es adományvonalat, és támogassa hívásonként 250 forinttal a Szeretetszolgálatot, online átutaláshoz pedig kattintson az adomanyozz.hu oldalra. Nézze december 17-én a Jónak lenni jó műsorfolyamot a Duna TV műsorán és licitáljon a felajánlott tárgyakra a Szeretetszolgálat támogatásáért.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vallja, hogy a gyerekek ügye nem lehet másodlagos, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. Nem határozhatja meg a sorsukat az, hogy hová születtek. A gyermekeknek mindenhol joguk van az egészséghez ugyanúgy, mint a felhőtlen játék öröméhez.

Tovább

 

A mentés és az önkéntesség fogalmai több mint negyedszázada összefonódtak a Szeretetszolgálatnál. A másik emberért végzett munka etikai kódexe rögzíti, hogy a szolgálat tagjai minden erejükkel és tudásukkal segítik a bajba jutottakat, a sérült emberhez tisztelettel fordulnak, munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el.

Tovább