× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

Gyerekek és családok

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vallja, hogy a gyerekek ügye nem lehet másodlagos, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. Nem határozhatja meg a sorsukat az, hogy hová születtek. A gyermekeknek mindenhol joguk van az egészséghez ugyanúgy, mint a felhőtlen játék öröméhez.

Mi így TÁMOGATJUK őket

Jelenlét program

Felújított és mobil játszóterek a leghátrányosabb helyzetű településeken

Biztos Kezdet Gyerekházak az otthoni hátrányok ledolgozására

Értékközpontú nevelés a máltai iskolákban

Esélyteremtés a leszakadó közösségekben élő gyerekek számára

Szimfónia Program

Elfeledett gyermekek

Program brossúrájának letöltése

Az ember életének első három évében eldől, milyen mértékben bontakozhatnak ki a benne rejtőző képességek. Az újszülöttek alig különböznek egymástól, de amikor néhány nap után hazaviszik őket a kórházból, az egyiket takaros otthon, tiszta szoba és kiságy, a másikat düledező hajlék, földes padló, huzatos helyiség és a testvérekkel közös fekhely várja. Az óvodában az egyik labdázik, rajzol és verset mond, a másik hangoskodik, nem figyel az óvó nénire, s fegyelmezetlenségével tűnik ki. Az iskolában az egyiknek a tehetségére figyelnek fel, a másikat elviselik, megtűrik.

A máltai szervezet tapasztalata szerint a legszegényebb településekre érkező gyerekek egynegyedének már a születéskor nincs esélye a beilleszkedésre körülményei miatt, a másik huszonöt százalékuk pedig óvodás korára behozhatatlannak tűnő hátrányba kerül.

A gyermekeknek, bárhova is szülessenek, joguk van az egészséghez ugyanúgy, mint a felhőtlen játék öröméhez. Nem lehet minden településen orvosi rendelőt és játszóteret építeni, de a lehetőségeket házhoz lehet vinni. A Szeretetszolgálat mozgó játszóterei a hétköznapokon az ország legszegényebb településeit látogatják, ahol a gyerekeknek sok esetben szinte semmilyen játékkal kapcsolatos tapasztalatuk nincs. A játékokkal felszerelt mikrobuszok általában kétfős személyzettel, szakképzett pedagógusokkal érkeznek. A járművel érkező pedagógusok egyszerű játékok készítésére tanítják az érdeklődőket és közösségformáló programokba vonják be őket, melyek során megismerik a családokat és a helyi közösségeket.

A Gyerekesély program részeként működnek a Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekházai, ahol a várandós kismamák és három év alatti kisgyermekes szülők és gyerekeik számára szerveznek fejlesztő foglalkozásokat, programokat, közösségi eseményeket. A gyerekházakban a közösségi fürdőben és mosodában elsajátíthatják a szülők és a gyerekek az alapvető higiéniai ismereteket, melyek otthon vezetékes víz és fürdőszoba hiányában ismeretlenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy óvodát, négy általános iskolát és négy szakképző intézményt működtet, melyekbe közel kétezer gyermek jár. A karitatív szervezet óvodáiban és általános iskoláiban a gyerekek döntő többsége hátrányos helyzetű családból érkezik, több intézményben a tanulók száz százaléka rászorulónak tekinthető. A máltai iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógusoknak ezért nem elég csak tanítani, feladataiknak része a gyermekek megerősítése, felemelkedésük segítése. A leszakadó településeken, szegregált környezetben élő óvodások és kisiskolások az otthonról hozott hátrányaik miatt az átlagosnál jóval több figyelmet és törődést igényelnek, a Szeretetszolgálat intézményeiben pedig fontos alapelv, hogy a nehéz körülmények között is gyermekként élhessenek, tanulhassanak, játszhassanak, és kapjanak esélyt a bennük rejlő képességek kibontakoztatására. A Szeretetszolgálat oktatási intézményei személyes kapcsolatot ápolnak a családokkal, miközben különböző szociális feladatokat is ellátnak.

Az esélyteremtés módszere a Máltai Szeretetszolgálatnál a foci és a zenélés. A máltai szervezet 2013-ban alapított sportegyesületet, miután kiderült, hogy a labdarúgás nemcsak közösséget épít, hanem a szociális munka nagyon hatékony eszköze is lehet. A Máltai SE a sporttal teremt esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik közül több mint kétszázan igazolt játékosok. A sport a közösséghez tartozás biztonságát jelenti, ezen felül célt és sikerélményt ad a fiataloknak, és csak az léphet pályára, aki elkészítette a házi feladatát.

A Máltai Szimfónia Program megmutatta, hogy a közösségben mindenki sikeres lehet. A koncert végén azok a gyerekek hajolnak meg a színpadon, akik addig a hátsó sorból nézték az iskolai előadásokat. A Máltai Szimfónia nemcsak hangszert, de esélyt is ad a legszegényebb családok gyerekeinek. Mert, ezeknek a gyerekeknek sok esetben csak annyi kell, hogy elhiggyék, ők is lehetnek sikeresek.



További programjaink

Máltai Szeretetszolgálat - Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak
Máltai Szeretetszolgálat - Ukrán válsághelyzet
Máltai Szeretetszolgálat - Orvosolt gondok
Máltai Szeretetszolgálat - Egymás kezét fogva
Máltai Szeretetszolgálat - Az utca emberei
Máltai Szeretetszolgálat - Tisztelet az éveknek
Máltai Szeretetszolgálat - Játszani is engedd
Máltai Szeretetszolgálat - Határainkon túl

Adományozás