× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

Egészségügyi szolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szolgálata a legkiszolgáltatottabb emberek számára nyújt orvosi ellátást. A segítség adott esetben jelenthet közvetlen mentést, az utcára vagy a nyomortelepekre kihelyezett egészségügyi ellátást, vagy éppen a biztosítással nem rendelkező betegek kezelését és ingyen adott gyógyszereket.

Mi így TÁMOGATJUK őket

Máltai Mentőszolgálat 120 önkéntessel

Évente 12 000 vizsgálat Mozgó orvosi rendelő és Tüdőszűrő Állomásunkon.

Leszakadó közösségek egészségügyi szűrése önkéntes orvoscsoportunk által

Látás ajándékba! program

Hajléktalanok háziorvosi rendelőjének működtetése

Fertőtlenítő állomás

Program brossúrájának letöltése

Az egészségügyi ellátás a máltai küldetésből adódó hivatás. A Szeretetszolgálat az ország több nagyvárosában működtet a máltai szervezet ingyenes járóbeteg ellátást, háziorvosi rendelőt és alkalmanként fogorvosi rendelőt a hajléktalan és rászoruló emberek számára. A rendelőkben praktizáló orvosok és ápolók túlnyomó többségben önkéntesek.  

A hajléktalan emberek háziorvosi rendelője mellett a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőt is működtet, mely ellátja a hajléktalan embereket és katasztrófa helyzetben is segítséget tud nyújtani: a mozgó rendelő önkéntesei sebeket kötöznek, lázat csillapítanak.

A mobil egészségügyi ellátás fontos része az autóbuszból speciálisan kialakított, modern képalkotó berendezéssel ellátott Mozgó Tüdőszűrő Állomás. A tüdőszűrő busz ingyenes szűrést végez a hajléktalan emberek körében, de idősotthonokat, szociális intézményeket, börtönöket is rendszeresen látogat, a munkatársak egy budapesti rendelőben utógondozást is végeznek.

A hajléktalan embereket ellátó rendszer hiánypótló szolgáltatása a kórházból „otthonába bocsátott” hajléktalan emberek gyógyulását segítő lábadozók, ahol szakszerű egészségügyi ellátásban részesülnek és szociális munkások foglalkoznak a műtét után ápolásra szoruló hajléktalan emberekkel.

A kórház és a szociális otthon közti átmeneti ellátást végez Miskolcon a máltai Ápolási Otthon, ahol 70 ágyon rászoruló idős embereket és hajléktalan embereket ápolnak, gondoznak. A kórházi kezelés vagy műtét után addig maradnak az otthonban az emberek, amíg családjuk haza tudja vinni őket, vagy elhelyezést kapnak az állapotuknak megfelelő szociális intézményben.

A Szeretetszolgálat szemészeti szűrő programjában több ezer rászoruló felnőtt és gyermek kapott ingyenesen szemüveget. A Látás ajándékba! programba az évek során számos szemorvos, optometrista, látszerész és optikai üzlet kapcsolódott be, hogy rászoruló embereknek és szegény családok gyermekeinek készítsenek ingyenesen szemüveget.

A mentés és az önkéntesség fogalmai több mint negyedszázada összefonódtak a Szeretetszolgálat Mentőszolgálatánál. A másik emberért végzett munka etikai kódexe rögzíti, hogy a szolgálat tagjai minden erejükkel és tudásukkal segítik a bajba jutottakat, a sérült emberhez tisztelettel fordulnak, munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet.

Az M28-as hívójelű rohamkocsi Budán, a Batthyány téren állomásozik, amikor az Országos Mentőszolgálat ügyeletese riasztja, innen indul a helyszínre. Az autóhoz egyedülálló módon százhúsz fős személyzet tartozik. A kocsi oldalán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat neve olvasható, a mentőn dolgozó orvos, az ápoló, a szekundáns és a gépkocsivezető kivétel nélkül önkéntes.

A Máltai Mentőszolgálat eleinte orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból állt, akik idejüket és tudásukat arra ajánlották fel, hogy hivatásukat civil segítőként is gyakorolják. Utóbb a kör kibővült, és a mentőn megjelentek egyetemi hallgatók, papok, pszichológusok, tanárok is. Ők a máltai szervezet saját tanfolyamát elvégezve szerezték meg a szükséges tudást, és kemény vizsgák után segédápolóként kezdték mentős pályafutásukat. Azóta civil életükben személyes példájukkal is hirdetik a Szeretetszolgálat üzenetét, mely szerint, szükséghelyzetben nem csak a mentősök, de minden felelős ember segítséget nyújt a másik embernek. Megfelelő felkészültséggel, ha kell, akár az életét is megmentheti.

A Máltai Mentőszolgálat az Országos Mentőszolgálat kötelékében évente 1500 riasztást kap és közel százezer beteget lát el, emellett betegszállítást végez, rendezvények helyszínein mozgóőrséget lát el és gyakran szervez szakmai képzéseket. Elsősegély tanfolyamának köszönhetően ezrek sajátították el az újraélesztés és életmentés alap fogásait.

2017-ben a Szeretetszolgálat is közreműködött az Országos Mentőszolgálat egyedülálló mobiltelefonos applikációjának kifejlesztésében. A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után a diszpécser központ az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig így megsokszorozva a túlélés esélyét.További programjaink

Máltai Szeretetszolgálat - Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak
Máltai Szeretetszolgálat - Ukrán válsághelyzet
Máltai Szeretetszolgálat - Orvosolt gondok
Máltai Szeretetszolgálat - Egymás kezét fogva
Máltai Szeretetszolgálat - Az utca emberei
Máltai Szeretetszolgálat - Tisztelet az éveknek
Máltai Szeretetszolgálat - Játszani is engedd
Máltai Szeretetszolgálat - Határainkon túl

Adományozás