× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a törökországi és a szíriai földrengések károsultjainak megsegítésére.

A magyar segélyszervezet Szíriában három katasztrófa sújtotta városban nyújt humanitárius segítséget, két mobil klinikát telepít és az ellátásra szorulók fogadására, elsődleges segítségnyújtásra szolgáló „hotspotot” alakít ki helyi partnerszervezeteinek közreműködésével.

Program brossúrájának letöltése

 

Gyűjtés a földrengés károsultjainak

A február 6-i földrengések során Szíriában kártyavárként omlottak össze a háborúban meggyengített szerkezetű házak. Csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedes helyi tapasztalataira alapozva azonnal megkezdte a segítségnyújtást: Szíria három katasztrófa sújtotta városában indított humanitárius programot, mely során két mobil klinikát telepít – ezek közül az egyik már szolgálatba is állt Latakiában. A Szeretetszolgálat partnerszervezetei közreműködésével „hotspotot” is kialakít, ahol élelmet, innivalót, higiéniai eszközöket biztosítanak a segítséget kérő embereknek. A helyi segítségnyújtással párhuzamosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a földrengések károsultjainak megsegítésére.

 

VIDEÓ: február 7-én Szíriába utazott a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Solymári Dániel

 

VIDEÓ: Működésben az első mobil klinika a földrengések helyszínén Szíriában

 

Emberi ésszel nem nagyon lehetne rosszabbat elképzelni - Solymári Dánielt kérdezte a szíriai állapotokról Bihari Ádám, a HVG munkatársa:

 

hvg.hu: Milyen az időjárás most Aleppóban?

Solymári Dániel: Az időjárás nagyon zord, fagypont körüli a hőmérséklet. Tegnap egész éjszaka ömlött az eső, mindenki elázott, mert az emberek nem mernek visszamenni a házakba. Félnek, hogy az épületek a szerkezetük instabilitása miatt rájuk dőlnek. Mindenki kint van az utcán, vagy sátrakban, ahol viszont nincs fűtés, mert nincs áram.

hvg.hu: Mennyire járhatóak a határok? A hírek szerint több határállomás is összeomlott.

S.D.: A Máltai Szeretetszolgálat részéről most már több mint egy évtizede itt dolgozunk, van tartózkodási engedélyünk, tudunk dolgozni. Viszont részint a nemzetközi szankciók, részint pedig a belépési korlátozások miatt nincsenek nemzetközi kutatócsoportok Szíriában.

Megnehezíti a közlekedést, hogy az országban még mindig aktív az an-Nuszra Front és az Iszlám Állam helyi szervezetei, ezért kerülőutakon lehet haladni és sok katonai átkelőhely is. Márpedig az eszközöket el kell juttatni a raktárokból a kárhelyekre.

Aleppóban a libanoni hadseregnek vannak emberei, illetve a helyi karitatív szervezetek, a Vörös Félhold is munkatársai is viszonylag jelentős számban dolgoznak, de a helyi katasztrófavédelem kapacitásai annyira limitáltak, hogy nem igazán vannak gépesített eszközök, egységes, szakértői koordináció. Az egyes kárhelyeken, amelyek elszórtan találhatóak a városokban, gyakran kézből-kézbe adogatják a köveket.

hvg.hu: Hogyan tudnak ezeken az állapotokon segíteni?

S.D.: A Szeretetszolgálat jelenléte nem elsősorban a kereső-kutató munkához kapcsolódik, hanem az azt kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtjuk – meg merem kockáztatni, hogy szinte egyedüliként.

Mobil orvosi eszközökkel vagyunk jelen Latakiában és Aleppóban, ami mentőautókat jelent és mobil konténereket, ahol kisebb műtéti beavatkozásokat is el tudunk végezni. Ezenkívül humanitárius hotspotokat működtetünk, ahol sátrakban élelmiszert, italt és egészségügyi higiéniés eszközöket adunk azoknak, akik elvesztették az otthonaikat, vagy nem mernek visszamenni egykori otthonaikba. Mi, a Szeretetszolgálat munkatársai a héten segítjük a két mobil orvosi helyszín elindítását. Latakiát néhány órával ezelőtt hagytuk el, ezekben a percekben érünk a kollégáimmal Aleppóba, itt is elindítjuk ezeket a szolgáltatásokat holnap reggeltől, amiket azután a szír kollégáink vesznek át és üzemeltetnek két hónapon keresztül.

hvg.hu: Milyen típusú sérülésekkel érkeznek elsősorban az emberek?

S.D.: A sérülések jellemzően az összedőlt épületek, az emberekre omló falak miatt szenvedett traumás sérülések, de nagyon jelentős az ellátás szempontjából a pszichoszomatikus és egyéb mentálhigiéniés tünetek kezelése is. Éppen ezért általános sürgősségi ellátás biztosítását végezzük.

hvg.hu: Lehet arról tudni, hogy hányan vannak még a romok alatt és meddig lehet még esélyük a túlélésre?

S.D.: Ez versenyfutás az idővel. A szír-magyar csoport szerdán, két nappal a tragédia után is talált még túlélőt a romok alatt. Én úgy tapasztaltam, hogy Szíriában jelenleg nem képesek regisztrálni az elhunytak számát. A sajtóban keringő számok egészen biztosan nagyon messze állnak a valóságtól, sokkal magasabb lehet a valós szám. Az én információm szerint csak Aleppóban 60 ezer, Latakiában 35-40 ezer ember érintett valamilyen módon.

hvg.hu: Mi most a damaszkuszi kormány által ellenőrzött területekről beszélünk, mi a helyzet Idlib tartománnyal, ami a lázadók ellenőrzése alatt áll?

S.D.: A tartomány, főleg a magja még mindig kiesik a kormányzati ellenőrzés alól, ráadásul Idlib rajta van azon a vonalon, amelyet a legjobban érintett a földrengés. Oda nem jut el innen segítség. Leginkább a szomszédos települések segítenek egymáson, amennyire tudnak.

hvg.hu: Egy többszörösen traumatizált társadalomról beszélünk. Hogyan viselik az emberek a katasztrófa utóhatásait? Hogyan tudjuk ezt innen Magyarországról elképzelni?

S.D.: Én nem vagyok biztos benne, hogy el tudjuk képzelni. A Máltai Szeretetszolgálat részéről már több mint 10 éve dolgozunk itt, a háború alatt is, de azt a mentális állapotot, ami most uralkodik, még én sem tudnám átadni szavakkal. Egy végtelenül elárult és elárvult nemzetről beszélünk. A szankciók még érvényben vannak Szíriával szemben, így nem tudnak a nemzetközi csapatok bejutni, nehéz vízumot szerezni, a bankrendszer jelenleg nem működik, nincs áram és üzemanyag sem. Nekünk is pillepalackokban kellett literenként beszerezni az üzemanyagot. Ebben a realitásban élik a mindennapjaikat a szírek.

Tragikus a helyzet, emberi ésszel nem nagyon lehetne ennél rosszabbat elképzelni.

 

 

Pillepalackokból tankolják a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőit Szíriában

A szíriai földrengések sújtotta Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által irányított segítő csapat. A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő, és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat. Latakiában már az első napon több száz beteget látott el az oda érkezett három rendelő. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a kárhelyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket pille palackokban vásárolt üzemanyaggal sikerült megtankolni.
A segítő pontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek fel, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.
Latakiában mintegy negyven nagyobb kárhelyszínen zajlanak a mentési munkálatok, sok helyen a lakosság kézről kézre adogatja a törmeléket. A Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetei mintegy 30-40 emberel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy kárhelyszínen több tucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is, szerdán négy túlélő kiemelésében működtek közre. A mentést a fagypont alatti hőmérséklet, időnként a szakadó eső is nehezíti. Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk.
 
 

VIDEÓ - 2023.02.09-i helyzetjelentés Aleppoból

 

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt

Aleppóban a templomokat és az egyházi épületeket is megnyitották a földrengés túlélői előtt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat száz helyi szakemberrel előreláthatólag két hónapig üzemelteti mobil egységeit Latakiaban és Aleppoban. Az egészségügyi ellátás mellett a segítő pontok – hotspotok – is szükség esetén áttelepíthetők a kárhelyszínekről a város azon részeire, ahol az otthonukat elveszített, vagy meggyöngült házaikba visszatérni félő emberek összegyűlnek, információt cserélnek, melegszenek. A járművekből kialakított egységekben élelmiszert, higiéniás termékeket, gyógyszert, kötszert és egészségügyi ellátást kaphatnak a rászoruló emberek.

A Máltai Szeretetszolgálat partnerszervezeteivel Latakiaban és Aleppoban két-két mozgó orvosi rendelőt és egy-egy, 22 láb hosszú konténerből kialakított mobil kórházat állított szolgálatba. A mozgó egységek a tervek szerint a következő két hónapban látják el a városok lakosságát. A mozgó orvosi egységekben és a hotspotokon ötven munkatárs váltja egymást, ez a két helyszínen összesen száz embert jelent, akik a Máltai Szeretetszolgálat helyi partnereinek, elsősorban a görögkatolikus melkita egyház segélyszervezeteinek a munkatársai.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetőjét, Solymári Dánielt és helyi munkatársait Georges Masri aleppoi görögkatolikus érsek fogadta, hogy egyeztessenek a segélymunkák részleteiről. A karitatív szervezet munkatársai egyúttal az ideiglenes menedékhely kialakításához szükséges adományokat, ágyakat, meleg takarókat, élelmiszert is vittek a találkozó helyszínére, a Szent György templomba.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe, a földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps - Magyarország segít program 50 millió forintos támogatást adott a földrengés utáni humanitárius program támogatására, ami néhány hétig teszi lehetővé az egészségügyi ellátás és a segítő pontok működtetését. A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére a támogatók segítségét kérik.

 

Traumás sérülésekkel, rándulásokkal, zúzódásokkal érkeznek az emberek a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott mozgó orvosi rendelőkhöz Aleppóban. Városszerte dőltek össze épületek a földrengések során, a romok eltakarítása lassan zajlik, a vasbeton szerkezetek és törmelék között való közlekedés sokaknak okoz sérülést. A városban a háború következményeként alig működnek a kórházak, kevés az orvos, ezért a mobil klinikán olyanok is kérnek segítséget, akik az elmúlt években a leamortizált egészségügyi rendszerben nem jutottak ellátáshoz. A fizikai sérülések mellett a lelki traumákat is jelentősek. Mint a helyiek mondják, amit nem pusztított el a háború, azt elpusztította a földrengés.

 

„Nehéz ezt kimondani, de az érdemi mentési munkálatok Szíriában, Latakiában, Aleppóban befejeződtek. Romeltakarítás zajlik. Ha valami olyan jel utal, hogy valaki élhet még a romok alatt, akkor nyilván megállnak a gépek és próbál mindenki menteni, keresni, de hajnalonta mínusz 9, mínusz 10 fok van, és eltelt sajnos az az idő, amikor reálisan mentési feladatot lehet végezni (…)
Tömegesen látunk el sérülteket Latakiában és Aleppóban is. Mostmár nem csak azokat a sérüléseket kezeljük, amelyek a rengés során keletkeztek, hanem azokat is, amelyek mentés közben. (…) A két orvosi csapat a mobil eszközökkel felszerelt konténerekben sok száz beteget lát el naponta. (…)
Nagyon sokan élnek jelen pillanatban az utcán. Vagy nem mehetnek haza, vagy nincs hová hazamenni. Utcán élnek, tereken élnek, templomokba mentek be, kinyitották az egyházak a templomokat és a mecseteket is, és ezeken a gócpontokon, illetve oda, ahol tömegek vannak, oda állnak be a mobil klinikák, és azonnal megkezdik az ellátást. Mindig rögtön tömegek gyülekeznek az autók körül és állnak sorba, hogy hozzájussanak az ellátáshoz.”
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke beszélt az M1 Híradóban a Szíriában történő segítségnyújtásról.
A teljes beszélgetés ITT megtekinthető.

 

"Szíria nemzetteste ezer sebből vérzik, az emberek elárultnak és elárvultnak érzik magukat, így nem volt kérdés, hogy rész vállalunk a segítségnyújtásban" - nyilatkozta a Nemzetközi segélyezés - Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjainak vezetője, Solymári Dániel az atv.hu hírműsorában 02.13-án.

 

A Máltai Szeretetszolgálat négyfős egysége elindult Törökországba helyzetfelmérésre és a mentés utáni helyreállítás előkészítésére február 14-én. A csapat Szabján Imre, a szervezet vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetőjének irányításával felméri a kialakult állapotokat és szükségleteket, egyeztet a helyi hatóságokkal és a területen dolgozó szervezetekkel, valamint átadja a Szeretetszolgálat adományát. A konvoj indulása előtt Szabján Imre vészhelyzetkezelési vezető elmondta, azt mérik fel, hogy a máltai szervezet a saját erőforrásaival és partnerei segítségével hogyan tud bekapcsolódni a helyreállítási munkákba. Kiemelte: a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nagyon széles az eszköztára, ezért nem csak a túlélők ellátásában tudnak segíteni, de szerepet tudnak vállalni a helyreállításban is. A felmérő csapat mintegy 14 tonna adományt kísér Törökország földrengés sújtotta területére. A WSZL Szállítmányozási és Logisztikai Kft. támogatásával elindult kamion tartós élelmiszert, azonnal fogyasztható konzerv készételt, higiénés termékeket, valamint meleg ruházatot, takarót, ágyneműt és gyógyászati segédeszközöket – kerekesszékeket – visz a helyszínre. A szállítmányt a Magyar-Török Baráti Csoport közreműködésével, a Hatay tartományban legszükségesebb termékekből és eszközökből állította össze a karitatív szervezet.

 

Elérte a katasztrófa sújtotta területet a Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csapata. Szabján Imre csoportvezető videóüzetnetben mondja el az első tapasztalatokrat.

 

A hétvégén is folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési felderítő csapatának munkája Törökországban. Három tartományban egyeztettek helyi egészségügyi csapatokkal és kórházakkal, illetve a térségben felállt tábori kórházakkal, hogy szemléletes képet kapjanak arról, mennyire elérhetőek az egészségügyi szolgáltatások a befogadóhelyeken, a kisebb településeken, és a hegyi, nehezebben megközelíthető falvakban. Az egészségügyi helyzetről Arif Çetinnel, az Egészségügyi Minisztérium külügyi igazgatóhelyettesével is tudtak beszélni.

 

KÉPEK

 

 További programjaink

Máltai Szeretetszolgálat - Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak
Máltai Szeretetszolgálat - Ukrán válsághelyzet
Máltai Szeretetszolgálat - Orvosolt gondok
Máltai Szeretetszolgálat - Egymás kezét fogva
Máltai Szeretetszolgálat - Az utca emberei
Máltai Szeretetszolgálat - Tisztelet az éveknek
Máltai Szeretetszolgálat - Játszani is engedd
Máltai Szeretetszolgálat - Határainkon túl

Adományozás