Szenvedélybetegek ellátása

Eddig összegyűlt:

495 500 Ft

Indítva: 2023-01-01

Összefoglalás

 • Típus: Állandó
 • Régió / Terület: Magyarország
 • Típus: Szenvedélybetegek ellátása

Leírás

A szenvedélybetegség nemcsak a szerhasználó életét rombolja, hanem közvetlen környezetére, elsősorban családjára és különösképpen a gyerekekre van káros hatással. Magyarországon legalább 400 ezer gyermek él szenvedélybeteg családban. Mivel a gyerekek nem beszélnek a családjukban jelenlévő problémáról, inkább rejtőzködnek, a szakirodalom elfeledett gyermekeknek nevezi őket. A szenvedélybeteg embereket és hozzátartozóikat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata segíti terápiás lehetőségekkel, programokkal, kiadványokkal, társasjátékokkal és a szenvedélybetegséget övező tabuk és előítéletek lebontásával. Kérjük, támogasd Te is Szeretetszolgálat és a Fogadó küldetését!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata két évtizede foglalkozik szenvedélybeteg emberekkel és hozzátartozóikkal. Országszerte több helyszínen a Máltai Fogadó intézményeiben terapeuták, önsegítő csoportok, szakemberek várják a szenvedélybetegségben szenvedőket, felnőtteket és fiatalokat, alkalmi vagy rendszeres szerhasználókat, viselkedési függőségektől szenvedőket, akik gyógyulni akarnak. 2014-ben elindult a szenvedélybeteg családban felnővő gyerekeket támogató programja, mely később az Apa, anya, pia címet kapta, az azonos című könyv nyomán. Magyarországon ma legkevesebb 400 000 gyermek él olyan családban, ahol egyik vagy mindkét szülő szenvedélybetegségben szenved. Ha ezek a gyerekek egymás mellé állnának, Budapesttől Pécsig érne a soruk. Mivel a gyerekek nem beszélnek a családjukban jelenlévő problémáról, inkább rejtőzködnek, a szakirodalom elfeledett gyermekeknek nevezi őket. Felmérések szerint e gyermekek 35-40 százaléka maga is szenvedélybeteg lesz, további egyharmaduk pedig különböző súlyosságú pszichés zavaroktól szenved, legkésőbb felnőttkorában, amennyiben nem kapja meg a szükséges pszichoszociális támogatást. A számukra nyújtott szakszerű segítség csökkentheti a családi szenvedélybetegséggel kapcsolatos problémák halmozódását.

A függő szülők gyermekeinek támogatására kortárs segítő csoportok indultak, ahol a beszélgetés, a közös időtöltés segít oldani a bűntudatukat, megélni a gyermekkorukat, és segít valós képet kialakítani a szenvedélybetegségről. Emellett a csoport biztonságos hely arra, hogy kimondhassák mindazt, amit máshol nem mernek. Azok számára, akik nem akarnak közösségben beszélni az érzéseikről, elindult az „El-Fogadó” anonim segítő szolgálat, mely telefonon, skype-on, közösségi oldalakon keresztül fogadja reggeltől éjszakáig elérhető.

A terápiás foglalkozások és önsegítő csoportok mellett széleskörben elérhetőek a Fogadó kiadványai, melyek közt megtalálható a függőségekről röviden és egyszerűen író füzetsorozat (Kimondható.?! sorozat), a legkisebb gyerekeknek szóló mesekönyv (Bolyhos és Lurkó történetei), önéletrajzi regény (Dinoszaurusz a nappaliban), novellás kötet (Láthatatlan árvák), szakemberek számára használható foglalkozásvázlat és kézikönyv (Elefánt a nappaliban, Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban, Amikor egy család bajban van), és az érintett felnőtt gyermekek önsegítő és terápiás könyve, a program névadója, Waltraut Barnowski-Geiser Apa, anya, pia című kiadványa. Emellett társasjáték, kártyajáték és plüssfigura is segíti az érzelmek kimondását. 

2018-ban a Máltai Szeretetszolgálat megrendezte az első Elfeledett Gyermekek Konferenciát azzal a céllal, hogy a sajtó és segítő szakma figyelmét ráirányítsa a szenvedélybeteg szülők gyermekeire. Az idei, ötödik konferencián már több mint 150 szociális, pedagógiai, pszichológiai területeken dolgozó szakember vett részt, a program munkatársai rendszeres vendégelőadói egyetemi képzéseknek, konferenciáknak, szakmai műhelyeknek.

További részletek a kimondhato.hu oldalon.

 

Ne a gyerekek vigyék el a balhét az alkoholista szülők problémái miatt - 24.HU-n megjelent, Frankó Andrással készült interjú.

 

Amikor a gyerek hozza apát haza a kocsmából: élet szerhasználó szülővel - divany.hu oldalon megjelent cikk

 

Láthatatlan árvák – milyen alkoholbeteg szülő mellett felnőni? - a kepmas.hu oldalon megjelent cikk

 

400 ezer gyermek él ma Magyarországon olyan családban, ahol az egyik szülő szenvedélybetegséggel küzd. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai mesélnek szolgálatukról, hogy hogyan próbálnak a szenvedélybeteg szülők felnőtt vagy még kiskorú gyermekeinek segíteni a gyógyulásban.

 

 

MÁLTAI PODCAST: KOVÁCS ANDRÁS PÉTER, HUMORISTA

Nagyon komoly beszélgetés Kovács András Péterrel, aki személyes érintettként lett a szenvedélybeteg családokban felnövekvő gyermekekért indult máltai program szószólója, és a Máltai Szeretetszolgálat kiadásában megjelent Láthatatlan árvák című könyv egyik szerzője.

 

 

Ők már segítettek

 • 33 000 Ft

 • Véghseő Tamás

  50 000 Ft

 • Józsa Barbara

  Ft

 • Sarosi Nikolett

  Ft

 • Sulyok Péter

  2 500 Ft

 • Biczó Kornél

  25 000 Ft

Adományt gyűjtő szervezet

#

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_neve

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_cime gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_osszes_gyujtese

Adományozok

adomanyozz.hu Kód beváltása Kód beváltása
# Támogatom: 2.500 Ft
# Támogatom: 5.000 Ft
# Támogatom: 10.000 Ft
# Támogatom: 50.000 Ft
# Támogatom: 100.000 Ft
# Támogatom: Egyéb összeg

Helyszín


google map code for website

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.