Küldetésünk

A hit védelme és a szegények szolgálata
Tuitio fidei et obsequium pauperum

A hit védelme és a szegények szolgálata

Tuitio fidei et obsequium pauperum

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a több mint 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete.
Jelmondata a hit védelme és a szegények szolgálata, jelképe a nyolcágú máltai kereszt. Alapító elnöke Kozma Imre atya.
Feladata, hogy segítséget nyújtson a szükségben lévőknek, betegeknek, öregeknek, fogyatékkal élőknek, hátrányos helyzetűeknek, hajléktalanoknak, szegregált közösségeknek, menekülteknek, zarándokoknak, valamint katasztrófák és háborús események áldozatainak.

Mindennapos tevékenységünk során 15 ezer emberről gondoskodunk, ételt és ruhát osztunk a rászorulóknak, szállást adunk a fedél nélkülieknek, ügyet intézünk az arra képtelenek helyett. Programjaink, modellkísérleteink súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat: termelőüzemeinkben munkahelyeket teremtünk, napelemparkot építünk a legszegényebb családok ellátásához, zenei képzéssel esélyt adunk a nyomorban élő gyerekeknek, a legtávolabbi falvakba kisbusszal visszük el az egészségügyi szűrést és ellátást.

A máltai szemléletmód szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad. A segítségnyújtás első lépése a befogadás, amit Kozma Imre atya úgy fogalmazott meg: csak azt fogadjuk be, akit beengedünk az életünkbe. Munkatársaink és önkéntes segítőink tevékenysége mindig az emberre irányul, ennek köszönhetően a Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, nyitotta meg az első kerekesszék-javító műhelyt, indította el tüdőszűrő buszát. A Szeretetszolgálat álláspontja szerint a kirekesztett emberek felemelése akkor lehet sikeres, ha a többség is elfogadja őket, ezért a máltai misszió fontos része a társadalom megszólítása, az emberek bevonása a segítő programokba.

Minden segítség számít.
A Tiéd is!

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megtalálta helyét a szegények oldalán. Akit elérünk, a létezés rangjára emeljük. Sokan vannak a segítők, de sosem elegen. Adományával a segítők eggyel többen lesznek.” - Kozma Imre atya

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.