Higiénés képzés a kenyai Mashimoni iskola diákjainak

Megkezdődtek a higiéniával kapcsolatos képzések a Mashimoni általános iskola és gimnáziumban, Kenyában.

Higiénés képzés a kenyai Mashimoni iskola diákjainak

_____

A 2022-ben indult nagyszabású vízügyi és higiéniás projekt keretében az Afrika legnagyobb nyomornegyedében található Mashimoni iskola vízügyi és higiénés infrastruktúrája épülhetett ki. Ám a pozitív hatás tartóssága érdekében az építkezések mellett a projekt fontos része az is, hogy a felhasználók tudatában legyenek a személyi higiénia szabályainak.

A kút beüzemelésével és az új illemhelyek, mosdók átadásával egyidőben megkezdődtek a higiénés képzések a diákok számára, a létesítmény üzemeltetéséért felelős bizottság és a kapcsolódó munkacsoportok pedig folytatták a korábban indult tréningeket.

Szeptember 19-20-án a Mashimoni iskola közel négyszáz diákja a komplex program keretében higiénés csomagot kapott. Az alsóneműk, fogkefe, fogkrém, szappan és bőrápoló gél mellett a lányok mosható, valamint eldobható betéteket is kaptak. Előbbiek alkalmazása fenntartható segítséget jelent számukra, a menstruációs szegénység ugyanis nagyon kiszolgáltatottá teszi őket, és ez az iskolai teljesítményükre is hatással van. Éppen ezért a Máltai Szeretetszolgálat együttműködésre lépett a Szívemben Született Afrika Egyesülettel, akik a mosható betétek  mellett a menstruációs higiénével kapcsolatos képzést is biztosítanak a projekt megvalósulása során.

A kétnapos esemény során a gyerekek több előadást is hallhattak az új infrastruktúra használatának mikéntjéről, a személyes higiénia és kézmosás fontosságáról, a kórokozók terjedésének megakadályozásáról és az egészségüket közvetlenül befolyásoló tisztasági kérdésekről. Az ötödik osztályosnál idősebb lányok számára külön képzés volt menstruációs higiénia témakörben. A most megtartott képzések csak a kezdetet jelentik: ezt követően higiénés klubok indulnak, ahol heti rendszerességgel, kisebb csoportokban fognak a témához kapcsolódó kérdésekkel foglalkozni a diákok.

A projekt keretében fúrt kút mind az iskola, mind pedig a helyi közösség számára óriási lehetőséget nyújt. A kút vizének egy részét ugyanis értékesíteni fogják a környéken, ami bevételhez juttatja az anyagi nehézségekkel küszködő oktatási intézményt, valamint megoldást nyújt a Máltai Szeretetszolgálat által épített, közelben lévő Jollyland szanitációs központ számára is, amelynek föld alatti vízvezetékét korábban átvágták. Ez utóbbit az új víztoronyból induló légvezeték pótolja. Annak érdekében, hogy az érintett csoportok a keletkezett bevételekkel megfelelően tudjanak gazdálkodni, illetve az infrastruktúrát karbantartsák, a program során különböző képzések valósultak, valósulnak meg.

 

Én is támogatom a CSÖPPNYI SEGÍTSÉG AFRIKÁBAN programot
	
https://adomanyozz.hu/assets/uploads/files/563a3-oktatas.jpg adomanyozz.hu - gyűjtéseink

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.