Délelőtt háromnegyed tíz, Sas utca. A pesti belváros egyik központi helyén vagyunk, a Szent István Bazilika szomszédságában. Hamarosan rendhagyó társaság érkezik a Textúra étterembe: ötfős gyerekcsapat és kísérőik, Kecskemétről, a családok átmeneti otthonából. Egyikük, még óvodás, a többiek már iskolába járnak. A csapatot Sárközi Ákos köszönti, aki úgy tűnik, hamar megtalálja velük a közös hangot. Ha volt is izgalom az érkező gyerekek részéről, az gyorsan elpárolog. Rövid ismerkedés és gyors kézmosás után a séf bevezeti őket birodalmába, ahol először közösen készítik el a tízórait: melegszendvicset, sok sajttal. Persze csak miután minden kis kukta megkapja a saját, külön erre az alkalomra készített konyhai kötényét. A kenyérkenést és sajtszórást sugárzó tekintetek kísérik, megilletődöttségnek már nyoma sincs. Hamarosan együtt majszolják munkájuk eredményét.

 

 

„Dolgoztam már korábban is gyerekekkel, nagyon jók a tapasztalataim, szeretek velük dolgozni. Nyitottak, isznak minden gondolatot” – válaszolja kérdésemre Sárközi Ákos. „Emellett összetartó ereje is van a főzésnek. Nem véletlen, hogy a családi otthonokban is az egyik legfontosabb hely a konyha: a beszélgetések, a szomorúságok és boldogságok helye. Én ugyanezt érzem, amikor fiatalokat engedek be ide, a konyhába. Ők is láthatják és átélhetik a jó hangulatot és a csapatdinamikát, megtapasztalhatják, hogy itt lehet jókat enni és beszélgetni. Emellé még hátha perspektívát és motivációt is sikerül nekik nyújtani, hogy egyszer majd ezt a szakmát válasszák – teszi hozzá mosolyogva.

A tízórai közben kiderül, hogy ez utóbbi nem is áll olyan távol a valóságtól. Arra a kérdésre, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek, egy kivétellel mindenki rávágja: szakács. Aki pedig nem szakács, az pincér – így lesz teljes a kör. 

 

 

„Hogy sok jót tehessek az emberekkel” – válaszolja az egyik leglelkesebb fiú a kérdésemre, miért szeretne szakács lenni. Közben a séf térül-fordul, és egy adag süteményt hoz a gyerekeknek, desszert gyanánt. Gyorsan elfogy.

A „ki szereti a rántott húst?” kérdésre minden gyerek keze a levegőbe emelkedik, majd Sárközi Ákos ismerteti, mit fognak hamarosan készíteni ebédre: rántott szeletet sajtos bundában, burgonyapürével és uborkasalátával, desszertnek pedig Rákóczi túróst.