Lovasterápia autista fiataloknak

Eddig összegyűlt:

402 300 Ft

Indítva: 2023-02-01

Célösszeg:
400 000 Ft

Összegyűlt
402 300 Ft

100%

Összefoglalás

  • Típus: Eseti
  • Régió / Terület: Pest vármegye
  • Lejárat: 2100-01-01
  • Típus: Fogyatékkal élők ellátása

A gyűjtés eredményei

A támogatott program keretében heti rendszerességgel járhattak az eltérő fejlődésű fiatalok lovas fejlesztő foglalkozásokra a Zabszalma alapítvány lovasterápiás központjába. A 10 alkalmas egyéni terápia során minden fiatalnak felmértük erősségeiket, gyengeségeiket és ezek alapján állítottuk össze fejlesztési tervüket.

Az első alkalommal sokan bátortalanok voltak, nagyon bizonytalan volt az egyensúlyuk, beszűkült mozgással érkeztek a foglalkozásra. Sokan akkor találkoztak életükben először lóval, állatokkal. 

A terápia során elsőként az egyensúly és nagymozgás fejlesztésre helyeztük a hangsúlyt. Törzs kontroll kialakítására, izomtónus erősítésére, statikus és dinamikus egyensúly kialakítására. Ezt követően kezdtük el a kognitív, valamint a szociális és kommunikációs képességek fejlesztését. Több fiatalnak is beindult a beszéde, nyitottabbak, szociálisabbak lettek. Van olyan fiatal, aki a ló hátán szólalt meg először.

Összességében elmondható, hogy óriási fejlődést értünk el a nagymozgás területén, izomtónus és egyensúly fejlődésben, tartás javításban. Biztosan megülnek a mozgó lovon, tornagyakorlatokat, labda feladatokat végzünk a ló hátán.

A terápiás centrum, az állatok és természet közelsége pozitív hatással volt a fiatalok hangulatára, mindig örömmel érkeztek a foglalkozásokra. Társként kezelték a lovakat, bevontuk őket etetésükbe, gondozásukba is.

A program folytatásaként szeretnénk a kognitív és szociális területek fejlesztésére helyezni a hangsúlyt.

 

Leírás

A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza 200 fogyatékossággal élő embernek ad otthont Gödön. Küldetésünk egy olyan otthon megteremtése, ahol az értelmileg sérült emberek méltó körülmények között élhetnek és ahol hozzájuthatnak a számukra legmegfelelőbb fejlesztő foglalkozásokhoz. Az intézményen kívüli fejlesztő lehetőségek, köztük a lovasterápia alkalmazása segítheti fizikai és kognitív állapotuk javítását. Kérjük, Te is támogasd a gyűjtést, hogy a nálunk élő fiatalok rendszeresen részt vehessenek lovasterápián.

Korábban lehetőséget kaptunk lovasterápia alkalmazására öt autista fiatal részvételével, akiken a terápia pozitív hatásait tapasztaltuk. Heti rendszerességgel vettek részt a tízalkalmas terápián a fiatalok, akik mind más-más fizikai és kognitív fejlődési szinten álltak, így minden résztvevőre különböző hatással voltak a foglalkozások. Az egyik lakónknál a figyelmi fókuszban és a feladattudatban észleltünk pozitív előrelépést, míg egy másik résztvevőnél a testtartás és a gerincoszlop erősödése volt megfigyelhető. Ami minden lakónkra fejlesztő hatással volt, az az ingergazdag környezet nyújtotta explorációs gazdagság. Új helyszínen új illatokat, szagokat és rengeteg ingert ismertek meg. Lakóink kis- és nagymozgására is fejlesztő hatással volt a terápia. Mindennapi vitalitásukban is erősödtek, viselkedésük pedig megközelítőbbé vált. Szeretnénk ezt a terápiát megismételni, illetve szakmailag feltérképezni, hogy más típusú fogyatékosságra milyen hatást gyakorolna a lovasterápia lehetősége.

 

Ők már segítettek

  • Barta Katalin

    5 000 Ft

  • Vecsei Jozsef

    5 000 Ft

Adományt gyűjtő szervezet

#

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_neve

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_cime gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_osszes_gyujtese

Helyszín


google map code for website

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.