Egy szívecskés szemüvegkeret és a felfoghatatlannak ható segítség

Két nap alatt tíz gyermeknek írtak fel szemüveget a Máltai Szeretetszolgálat nagycserkeszi vizsgálatain, köztük egy olyan kislánynak is, akié még óvodás korában összetört, és azóta vár az újra.

Egy szívecskés szemüvegkeret és a felfoghatatlannak ható segítség

_____

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-ban indult Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja más feladatok mellett gyermekszemészeti szűréseket is végez. Idén eddig 76 helyszínen 9000 vizsgálat történt, a kiosztott szemüvegek száma meghaladja az 1100-at.

November 22-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található Nagycserkeszre két szemészeti szűrőbusz (furgon) érkezett, az egyiken egy optometrista szakember által komplex gyermekszemészeti vizsgálat, a másikon pedig a keretválasztás zajlott, de mindezt megelőzték az iskolaépületben tartott előszűrő vizsgálatok. Az előző napon az óvodásoknál jártak, a két nap alatt összesen 137 gyermek szűrővizsgálatát végezték el, s tízüknek írtak fel szemüveget.

Az iskolába járó, de a táblát nehezen látó nyolcéves Kóka Zoénak óvodás korában már volt szemüvege, de az összetörött. Családjával a városi szemészeti vizsgálatra nem jutott el, de pénzük sem volt újabb szemüvegre. Ezen a napon viszont a különböző vizsgálatok után számos szemüvegkeret közül válogathatott, kilencet próbált fel, s végül a szívecskés minta miatt választotta és nyugtázta nagy mosollyal a fotón is látható keretet, aminek hosszú szárához még „fülstopot” is kapott. Szemüvege a megfelelő dioptriájú lencsével néhány héten belül, ingyenesen el is készül.

Nagycserkeszen az Oltalom Szeretetszolgálat koordinálja a Máltai Szeretetszolgálat által irányított Felzárkózó települések programot, a helyi Jelenlét pont vezetője, Boros Zoltán elmondta: az 1500 lelkes település lakosságához a kilométerekre lévő tizenhat bokortanyán élő 600 ember is hozzátartozik, az ott élőknek már a közlekedés, és így az iskolába járás is sokszor problémát jelent. „Nekik mindegy egyes szolgáltatáshoz való hozzájutásuk elképesztő hátránnyal indul. Ehhez képest felfoghatatlan előny számukra, hogy ma helyben szemészeti szűrővizsgálaton vehettek részt. A gyerekek olykor szégyellik, hogy például nem látják a táblát, a szemüveges lét viszont sokszor ciki a padtársak mellett, ezért erről egy részük nem mer beszélni, de a tanulmányi eredményein meglátszik. De ha mégis jelzi a szüleinek, nagy energiabefektetéssel és anyagi ráfordítással jár, hogy a gyermek jobban lásson. A szűrőcsapat érkezése ezért hatalmas lehetőség.”

Boros Zoltán a korábbi vizsgálatok utáni tapasztaltok kapcsán hozzátette: az elkészült szemüvegekért rendkívül hálásak a helyiek, mert pontosan tudják, hogy önerőből – akár például az adósságaik miatt – nem tudták volna megfinanszírozni a vizsgálat és a szemüveg költségeit.

 

 

	
https://adomanyozz.hu/assets/uploads/files/cf66e-szemeszet.jpg adomanyozz.hu - gyűjtéseink

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.