Befogadás Hangja Fesztivál

 "A befogadás az ember legtermészetesebb állapota, amihez találkozásra és valódi jelenlétre van szükség." - Dr. Herczeg Anita asszony, a rendezvény fővédnöke.

 

Befogadás Hangja Fesztivál

_____

A MOMKult kupolatermében zenei produkciókkal kezdődött el az első Befogadás Hangja Fesztivál, melyen speciális szükségletű, testi vagy értelmi sérültséggel élő profi és amatőr művészek léptek fel. A fesztivál célja, hogy a művészeten keresztül megmutassa az épek és a sérültséggel élő emberek közti egyenlőséget. Hiszen a zenében és más műfajokban kifejezett érzések, mindenkiben ugyanazok, a művészet mindenki számára az önkifejezés eszköze, mely által mélyebben megismerhetővé válunk. Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik. A művészet a szívhez szól – mert a művészetben nincs akadály.

Ezt az üzenetet hangsúlyozta a fesztivál fővédnöke, Dr. Herczegh Anita asszony is nyitóbeszédében. „A művészet közösségében nincs jelentősége annak, hogy ki honnan jött, mit hordoz a puttonyában, milyen nehézségeket cipel.” Mint mondta, a művészet sosem egy emberes, kell hozzá az előadó és a közönség. Az előadás pillanataiban nem az számít, amink nincs, hanem amire képesek vagyunk. „Ilyenkor ember és ember közt az akadályok elveszítik a jelentőségüket. A különbségek nem tűnnek el, de a játék felemel, kisimít, egyenlővé tesz. A befogadás az ember legszebb, legtermészetesebb állapota. Nem kampány, nem jótékonysági akció vagy kötelezően elvárt, kikényszerített gesztus, hanem közös hang, a megtapasztalt öröm egymásban. Rácsodálkozás a sokféleségre. Ezt nem lehet messziről kattintással, vagy puszta adakozással megélni, csakis jelenléttel. Ezt tényleg érezni kell.” Herczegh Anita arra hívta a jelenlévőket, hogy keressék az alkalmakat, amikor együtt lehetnek, együtt örülhetnek azokkal, akiket a világ különféle szavakkal illet. „Akiket hol speciális szükségletűnek, hol fogyatékkal élőnek, hol egyszerűen csak „más”-nak neveznek. Az ilyen találkozásokra mindannyian egyformán rászorulunk, akik magunkat épnek és egészségesnek gondoljuk, talán még jobban, mint akik derűsen tudomásul veszik saját sebzettségeiket, hátrányaikat.” A fővédnök az LGT Nem adom fel című slágerét idézve – „minden szál összeér” - azt kívánta a fesztiválozóknak, hogy a megszólaló hangokon keresztül az egyes ember érzése, gondolata, szárnyalni tudjon, és a befogadásban összeérjen mindenki máséval.

A megnyitó után fellépett Agárdi Szilvia, Szenes Iván-díjas énekesnő, a Nemadomfel Együttes, a Vakrepülés Színtársulat és PMZ, a Pátyi Máltai Zenekar. A fellépőktől a közönség ráadást, és a ráadás ráadását is kérte.

A rendezvény egy 2023-ban indított összefogás eredménye, hiszen több száz nagylelkű ember anyagi támogatásával valósulhatott meg, akik a Szeretetszolgálat adományozz.hu oldalán keresztül segítettek abban, hogy összegyűljön a fesztivál megrendezéséhez szükséges anyagi háttér.

 

 

 

A Hegyvidék TV riportja az eseményről megtekinthető ITT

 

A Magyar Kurír riportja elolvasható ITT

 

Én is támogatom a fogyatékkal élő emberek gondozását
	
https://adomanyozz.hu/assets/uploads/files/ebfaa-bhf.jpg adomanyozz.hu - gyűjtéseink

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.